Magyar Sörgyártók Szövetsége elindította Csapramagyar kezdeményezését, melynek célja, hogy a csapolt sör méltó helyre kerüljön a hazai sörkultúrában. Beszéljünk róla, ismerjük meg, és becsüljük meg még jobban ezt a töretlen figyelemmel és hozzáértéssel készült értéket! S hogy mi az, amitől ilyen különleges? Íme, 5 dolog, amiért szeretjük a csapolt sört: 

1. EREDETI ÍZVILÁG

A hordós sört pillanatpasztörizálásnak vetik alá, mely másodpercek alatt zajlik le. Az eljárás gyorsasága miatt a pillanatpasztörizált sör minimális ízbeli változáson megy keresztül, és különleges, gazdag aromát zár magába.

2. MINŐSÉGTARTÁS

A sör kimondottan érzékeny a hőmérséklet ingadozásokra. A nagy méretű, 20 vagy akár 50 literes hordók sörtömege azonban jól tartja a hőt, és mérsékelten követi a külső hőmérséklet változásokat, így azok nem befolyásolják a sör eredeti minőségét. A fémhordó a fénytől is védi a sört, ami szintén fontos szempont, mivel a fény jelentősen rontana a sör minőségén. A csapolt sör azonban először a pohárba töltve lát napvilágot, és így lesz tökéletes íze

3. FRISSESSÉG

A csapolt sör-élmény közvetlenségében az idő is kulcsfontosságú tényező: a sörfejtés után átlagosan mindössze 2 hét telik el, míg az aranyló nedű a poharakban landol. Amikor egy megfelelően kezelt csapolt sört ízlelgetsz, nemcsak ízvilágban és minőségben, de időben is közel járhatsz „az eredethez”.

4. ODAFIGYELÉS

Mondhatnánk, hogy a sör könnyed műfaj, de a felszín alatt (azaz a pult mögött) szigorú technológiai és higiéniai szabályoknak kell megfelelnie, melyek szakértelmet, gondoskodást és precizitást igényelnek. Legyen szó a hordók tárolásáról, a csapok tisztán tartásáról vagy a csapolási technikáról, a csapolt sör útjának minden állomását igényesség és odafigyelés kíséri.

5. ÉLMÉNY

Csapolt sört fogyasztani több mint az ízek élvezete: a megfelelően szervírozott sör esztétikai értékkel bír, kultúrája, saját története van, melyet minden egyes kortynál érdemes tudatosítani. Így lesz igazi rituálé a sörözés, melyhez már csak három dolog szükséges: jó társaság, kellemes környezet és mértékletesség.

Forrás: sorszovetseg.hu Fotó: pixabay.com

A Rácz Fogadó éttermében ezek a csapolt sörök kaphatók: Carlsber, Birra Poretti, Grimbergen Ambree, Kronenbourg Blanc

Pin It on Pinterest

Megosztás