Rólunk

Fekvés

A Szentendrei-sziget északi csúcsa a Dunakanyar gyöngyszeme, itt fekszik Kisoroszi, a falu, amely elszigeteltségénél fogva megőrizte eredeti természeti arcát és a falusi életet: itt mindenki köszön mindenkinek.

Kisoroszi főterén áll a 2004-ben épült és azóta üzemelő Rácz Fogadó, mely családi vállalkozásként várja vendégeit. Ebben a gyönyörű tájban vállalkozást működtetni egyet jelent a környezet megóvására való törekvéssel. 2010-ben a Szentendrei Ipartestület Almacsutka díjátadóján dicséretben részesítette a Fogadót a környezetbarát működésért tett erőfeszítésekért.

Történet

A családfő, Rácz Lajos, Kisoroszi szülötte, fiatal korában elkerült a faluból, de a Szentendrei-sziget és a Duna szeretete végigkísérte eddigi életét. Amikor befektetési lehetőségeken gondolkodott egyértelmű volt számára, hogy visszatér szülőfalujába és megosztja sikereit az otthonának érzett falu lakosaival, munkahely-teremtő és -szépítő szándéka vezette arra az elhatározásra, hogy fogadót és éttermet létesítsen. Az épület kialakításában fontos volt a minőségi alapanyagok felhasználása és a tájba illeszkedő hangulat. A régi míves dolgokhoz és a hagyományokhoz való kötődés meglátszik a berendezési tárgyak kiválasztásában, a bútorok tervezésében.

2017 őszétől a Kisorosziban élő házaspár, Szily Borbála és Balla Máté vették át az üzemeltetést. Sokéves vendéglátós tapasztalatukból merítve azon munkálkodnak, hogy a Rácz Fogadó a környék legismertebb és legelismertebb helye legyen.

Szemlélet

A Rácz Fogadóban nagy hangsúlyt fektetünk a környezet megóvására, a helyi értékek kiemelésére, és környékbeli termelők, vállalkozások támogatására. Ez a szemlélet számos, a Fogadó hétköznapi életét befolyásoló újításban érhető tetten.

A szelektív hulladékgyűjtés több úton valósul meg: az étteremben vásárolható palackozott italok üvege visszaváltható, a pet palackokat összepréselve külön szemetesbe dobjuk, a használt világítótesteket, a fáradt sütőolajat külön gyűjtjük és a megfelelő leadóhelyre szállítjuk, ahogy a kartondobozok is újrahasznosító telepre kerülnek.

Az étteremben található – a gázfűtésen kívül- egy fatüzelésű búbos-kemence formájú kályha, amely a padlófűtést biztosítja.

Az ételeket hazai beszállítókon keresztül érkező hazai alapanyagokból készítjük. Az étlap összeállításánál fontos szempont volt a helyi hagyományok (például halételek) újjáélesztése. Az itallap minimális nagy nemzetközi cég gyártotta italokat tartalmaz, ellenben kapható például dunabogdányi háziszörp több ízben.

Az étterem saját felhasználású kis fűszerkerttel is rendelkezik.

A Fogadó alkalmazottai a falu, illetve a környék lakosai, ezzel is támogatva a helyi munkahelyteremtést.

2010-be a Szentendrei Ipartestület Almacsutka díjátadóján dicséretben részesítette a Fogadót a környezetbarát működésért tett erőfeszítésekért.