Mészáros Pál Kadarka Classic és Pinot Noir Rosé

Mészáros Pál Kadarka Classic és Pinot Noir Rosé

Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szőlészből szőlész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a 2016. Év Bortermelője díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.

Mészáros Pál – Pinot Noir Rosé illata határozott, tiszta és intenzív, benne sok gyümölcs és elegancia, ízében friss, kifejezetten üdítő hatású.

Mészáros Pál - bor

Remek savakkal és díszítő ízekkel bír, gazdag íz- és illatvilága jó kísérője könnyű ételeknek és baráti beszélgetéseknek egyaránt. A bor alapanyagául szolgáló szőlőt minden évben korán szüretelik, nem teljesen érett állapotban. Ez azért szükséges, hogy megőrizzék a savakat, az aromákat és ezáltal könnyed, friss, illatos borokat készítenek. A leszedett szőlőt gyorsan feldolgozzák, bogyózzák és préselik, préselésnél rövid ideig áztatják. A színanyagok kevésbé oldódnak ki a szőlő héjából, ezért lesz a színe világos, rózsaszín, vöröshagymahéj szín. A kipréselt mustot először megtisztítják, majd 14 napig 14-15ºC-on erjesztik. Ez az alacsony hőmérséklet is arra szolgál, hogy megőrizzék a friss gyümölcsízeket, zamatokat, intenzív illatokat. Erjedés után frissen palackozzák a borokat, hogy továbbra is megőrizzék palackba zárva a bor frissességét, üdeségét, zamatait, hiszen ez a Rosé bor lényege.


Mészáros Pál – Kadarka Classic, Szekszárd

Mászáros Pál - bor

A Kadarka Szekszárdon őshonos fajta, mely megalapozta a borvidék hírnevét. Szekszárd lankás dombjain termesztik ezt a különleges szőlőfajtát, mely a borvidék jellemző kékszőlő fajtája. Ez a fajta tette híressé a szekszárdi borvidéket évszázadokon keresztül, a közelmúltban ennek ellenére kissé háttérbe szorult, azonban napjainkban újra a reneszánszát éli, egyre kedveltebb, keresettebb fajta. Ennek oka az egyediség, mivel csak Magyarországon honos, azon is belül is főleg Szekszárdon. Egyre többen kíváncsiak a fajta egyediségére, szépségére. A borfogyasztó társadalom mindig újfajta borokat szeretne kóstolni, a kadarka egy jó lehetőség.

Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szednek. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, amely azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelnek.

Jellegzetes szekszárdi kadarka illatában méz és fűszeresség található, ízében a kadarkafajta egyedi ízvilága, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával.

A Mészáros Pál Kadarka Classic és a Pinot Noir Rosé a Rácz Fogadó kínálatában megtalálható.

Madarat tolláról, éttermet boráról lehet megismerni

Madarat tolláról, éttermet boráról lehet megismerni

Olaszországi nyaralásaink alatt egy étterembe betérve nyugodt szívvel megrendeljük a ház borát, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy jó minőséget kapunk, jó áron. Itthon félünk egy étteremben rendelni a ház borából. Sokan úgy gondolják, a ház borát jobb messziről elkerülni, pedig a negatív előítéletek a Rácz Fogadóban alaptalanok.

A ház bora eredetileg a fogadós saját készítésű bora volt, vagy egy nevesebb étterem számára külön készített tétel. A feltételezés, miszerint a ház bora csak könnyű, egyszerű bor lehet, egyre inkább értelmét veszti.

Magát valamire tartó vendéglátóhely tulajdonosai jól tudják, hogy a ház bora afféle védjegy a saját érdekük,hogy tisztességes minőségű bort kínáljanak a vendégeknek, megfizethető áron.

A Rácz Fogadó és Étterem a VARSÁNYI PINCÉSZET borait tartja a ház boraként Kisorosziban. A Verpeléten gazdálkodó borászok azt javasolják, hogy dőljünk kényelmesen hátra  a Rácz Fogadó egy székében, fogjunk egy pohár bort, hunyjuk be a szemünket, és képzeljünk magunk elé egy helyet, ahol kicsit melegebben süt a nap, mint másutt. Ahol a szellő olyan finoman simogatja a bőrét, mint a legfinomabb selyem. Ahol olyan friss a levegő, hogy minden lélegzetvétel után mosolyogni támad kedvünk. És a föld… a föld olyan puha, mint egy tollpárna. Ez a hely nem egy messzi országban van, nem Toszkánában, hanem itt, a mi csodálatos hazánkban, Magyarországon, Verpeléten.

A HÁZ BORAI, RÁCZ FOGADÓ ÉS ÉTTEREM:

Varsányi egri olaszrizling

Zöldes-sárga színű elegáns fehérbor, melyben szépen megjelenik a Verpeléti dombokra jellemző ásványosság. Illatában a szép, gyümölcsös jegyek mellett, a vulkanikus talajból fakadó minaralitás jellemző. Élénk zamatú karakteres bor, melyet kiváló kísérője lehet grill ételeknek, halaknak, de egy könnyű salátának is.

Varsányi egri rosé cuvée

Kékfrankos, Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir és Menoire szőlőkből készült. Illatában piros gyümölcsöket fedezhetünk fel, melyek a zamatában is szépen jelennek meg. Zamatát szépen egészíti ki a maradék cukor.

Varsányi egri vörös cuvée

Az alapborokat 14-21 napig erjesztettük 25 celsius fok alatti hőmérsékleten, törekedve arra, hogy a bor minél gyümölcsösebb legyen. A már kierjedt alapborokat házasítottuk össze 3. töltésű 225 literes barrique és 5vhl –es ászokhordóban, majd érleltük 12 hónapon keresztül. Ajánljuk-e bort magyaros ételek, pörköltek,vadhúsok liba és kacsából készült ételekhez.

Rácz Fogadó

Pin It on Pinterest