A Kárpát-medence borai Kisorosziban, bővül a borválaszték a Rácz Fogadóban

A Kárpát-medence borai Kisorosziban, bővül a borválaszték a Rácz Fogadóban

Kisorosziban megkóstolható az Arad-hegyalja, Badacsony, Balatonboglár (Szőlőskislak), Etyek, Eger, Fertőrákos, Neszmély, Márta, Sopron, Somló, Szekszárd, Szent-György-hegy, Tokaj, Velencei-tó, Villány napsütötte lankáin termelt szőlőből készült, több mint harminc borász által készített tétel. A Rácz Fogadóban – október végétől – egy olyan borlappal várjuk a vendégeinket, amely a magyar borászok sokszínű kínálatát hozza el a Duna parti faluba. A teljesség igénye nélkül, bemutatjuk BALLA GÉZA, SZARKA DÉNES, ORSOLYA BORÁSZAT, ISTVÁNDY FERENC, GYURASITS EMŐKE, HOFMANN TIBOR, PÉTER ÁKOS, BERECZ STÉPHANIE és BERECZ ZOLTÁN borászatát.

A Kárpát-medencében már több mint ezer éve készítenek borokat. Vannak különleges szőlőfajtáink, mint a furmint vagy a juhfark. Vannak egyedülálló vulkanikus területeink, mint Tokaj vagy Somló. Vannak nagy múltú, kiváló boraink, mint az aszú vagy a bikavér. Mi mégis azt gondoljuk, hogy a legnagyobb értékünk az, aki évről évre eldönti, mikor és mennyit metsz, mit és mivel házasít, hol és mit telepít. Ezt a munkát sem a szőlő, sem a nap, sem a föld nem tudja elvégezni, kigondolni sem képes. Szerintünk a magyar bor legnagyobb értéke: aki mindezt tudja, vagyis a borász. Ugyan egy társulatban játszik a földdel, a nappal, a szőlővel, de azért ő a rendező, aki új élménnyé formálja a természet adta lehetőségeket. Tehát a borok olyanok, mint a borászaink, mások és mások. Pont ebben a sokszínűségben rejlik az a kiapadhatatlan gazdagság, mely nélkül sok-sok egyéni ízzel lennénk szegényebbek. A Rácz Fogadóban – október végétől – egy olyan borválasztékkal várjuk a vendégeket, amely a magyar borászok sokszínű kínálatát hozza el Kisorosziba.

 

BALLA GÉZA az Arad-hegyaljai (Ménes-magyarádi) borvidéken gazdálkodik. A borvidék egyike a Kárpát-medence legrégebbi borvidékeinek, mely már I. István király idejében említve volt. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa.

Balla Géza borász - borvidék drón felvétele

A szőlészetben a földközeli, alacsony kordonos művelést, komoly hozamkorlátozást alkalmaznak. Borászatban a hagyományos módszereket ötvözik modern technológiákkal, szem előtt tartva azt a filozófiát, hogy a borhoz nem adnak hozzá semmit és nem vesznek el belőle. A pincészetük borai túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek.

Balla Géza borász - pince

A Rácz Fogadóban kapható Balla Géza Fekete Leányka Selection 2018 a feketeleányka erdélyi őshonos kékszőlő fajtából készült, Erdélyben ritka, elsősorban a Kárpátok romániai lejtőin terem, eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták.

 

SZARKA BERTALAN ÉS SZARKA DÉNES a tokaji borvidéken – 2,5 hektáron – gazdálkodnak, természethű borok készítése törekednek, melyek a mádi területekre jellemző karakteres, ásványos, határozott savkarakterrel rendelkező ízvilágot mutatják, a bor készítési filozófiájuk, hagyomány és megújulás.

Szarka borászat

A Rácz Fogadó borkínálatában a SZARKA PINCE 2018 évjáratú Furmintja kapható, amely szépen bele illik a mádi minőségi borok sorába.

 

Az ISTVÁNDY CSALÁD több mint 200 éve foglalkozik Badacsonyban szőlőtermeléssel és borkészítéssel. A hivatás apáról fiúra szállt. „Mi úgy gondoljuk, hogy az elegancia nem valami felszínes dolog, hanem egy módja annak, hogy az ember kifejezhesse tiszteletét az élet és a munkája iránt”- vallja ISTVÁNDY FERENC. A vulkanikus hegyek, a Balaton víztükre olyan különleges mikroklímát biztosít az itt termő szőlőnek, hogy a belőle készült bor a természet csodája.

Istvándy pincészet

A Rácz Fogadóban kapható 2019 évjáratú Istvándy Kékderüt megválasztották az ORSZÁGHÁZ BORÁNAK.

Istvándy borműhely

Az egyedülálló badacsonyi kéknyelűt az illatosabb porzójával rózsakővel házasították, hogy mindkét fajta legjobb tulajdonságai domináljanak. A rózsakő adja a kedves illatot, míg a kéknyelű igazi elegáns savszerkezete érintetlen marad.

 

Az ORSOLYA BORÁSZAT az Egri borvidéken összesen öt hektár méretű birtokon gazdálkodik ez a birtokméret, ami családi keretek között jól kézben tartható és átlátható.

Orsolya borászat, pince

Borainkat a természet segítségével, hagyományos eszközökkel készítik. Mellőzik az adalékanyagok alkalmazását, hogy a borok visszatükrözzék a szőlőfajta, az évjárat és a termőhely sajátosságait. A pinceműveletek helyett inkább a szőlőmunkával próbálják elérni, hogy minél tisztább és jobb bor készüljön. Az erjedést követően a borok tufapince mélyén, tölgyfahordókban érlelődnek. Az Orsolya Egri Kékfrankos Rozé a Rácz Fogadó kínálatában elérhető.

 

GYURASITS EMŐKE ÉS HOFMANN TIBOR újrakezdők, akik a budapesti életet cserélték fel a gyöngyöspataival, ahova a bor és szőlő szeretete és az a tudata hozta őket, hogy a Mátrában kimagasló termőhelyek vannak és kiváló borok készítésére van lehetőség. Nem akarnak világfajtákkal foglalkozni, azt gondolják, hogy a helyi fajták azok, melyek érdekessé és autentikussá tesznek egy országot és borvidéket. A mátrai újhullám az Itt és Most Pince, a Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában található. Kis családi pincészet a Mátrai borvidéken.

Itt és Most pince

A borkészítés során igyekeznek a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekszenek, nem használnak műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni céljuk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés mellett termelik, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végeznek. A vörös borok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.

A Rácz Fogadóban Ideje Van Kékfrankos 2018 kapható, az illata finoman hűvös, vonzó és elegáns, klasszikus északi stílusú, hűvös klímás kékfrankos. Szép bor, remek kékfrankos.

 

PÉTER ÁKOS „…Tokaj az én vidékem, mikor meglátom a hegyeket…”

Péter Pincészet

A PÉTER PINCÉSZET Tokaj-Hegyalja kiváló adottságú dűlőin gazdálkodik. Ez nemcsak egy táj a sok közül: ez a nap melege, a levegő mozgása, az ég áldása, erő és hit. Generációk jelenléte a szőlőben. Ez a vidék az otthon, ahová nap mint nap hazatérnek. Ismernek minden göröngyöt, féltő gondoskodással válogatják a legtöbbet ígérő gyümölcsöt. Öt hektáron osztoznak, a természettel.

„A jó bor sorsa már a szüret előtt eldől. Tőkéjétől elszakítani, ládába majd feldolgozás után hordóba rakni, s legvégül palackba zárni a fürtöt nagy felelősség s még nagyobb öröm” – vallja Péter Ákos. Tarcali és tokaji pincékben új otthonra találnak a szőlőszemek: kocsánytalan tölgyfahordókba költöznek, a hűvösben várják az erjedést, a változást.

Péter Pincészet

A Rácz Fogadó kínálatában található a Péter Pince Kabar 2019. A Kabar a Tokaji Borvidék legfiatalabb különleges fajtája, amiből egzotikus, illatos, harmonikus, tüzes borok is készülhetnek. A PÉTER PINCÉSZET kabar bora a borvidék kis területrészarányú fajtája a tarcali Bige dűlőből származik. Száraz iskolázásban nagyon izgalmas, egészen új kapukat nyit, hozza a pincészetre jellemző nagyfokú tisztaságot és csiszoltságot, ami a fajtára jellemző fűszeresebb karakterrel párosulva nagy borélmény!

 

BERECZ STÉPHANIE a Loire völgyét cserélte el a Tokaj Hegyaljáért a borászatot Bordeaux-ban tanulta, férjével BERECZ ZOLTÁNNAL Tokaj Hegyalján hét hektáron – hat különböző dűlőben – gazdálkodnak. A Kikelet Pince Tokaj Hegyalján, az egykori rangos mezőváros, Tarcal szívében található, amely a borvidék egyik legdélebbi települése.

Kikelet Pince

Elfogadják az évjárat adottságát, mert szerintük nem célra vezető, ha a természet ellen dolgoznak. Egyes évjáratok a száraz bor készítésnek, más évjáratok pedig az édes bor készítésnek kedveznek. Nagy figyelemmel kísérik a dűlők jellemzőit, a szőlőfajták jellegzetességeit, emiatt gyakran dűlőnként, külön-külön palackoznak. A borok elsősorban hordóban erjednek és érlelődnek, mert fontos, hogy tudjanak lélegezni, de elkerülik a túl erős karakterű, újhordó jelleget. Így a hordó íze csak kíséri a bort, de nem uralkodik rajta. Teret engednek a spontán erjedésnek, a helyi adottságoknak.

A Rácz Fogadóban kapható Kikelet Váti Hárslevelű 2018 extrém meleg évjárat hárslevelűje korai szüretből. Kristálytiszta, sokízű és nagyon ásványos.

A Rácz Fogadó borkínálatát érdemes megkóstolni.

A világ egyik legjobb bora a Rácz Fogadóban!

A világ egyik legjobb bora a Rácz Fogadóban!

A világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borminősítő eseményén, az 1976 óta megrendezett Challenge International du Vin Bordeaux nemzetközi borversenyen a Varsányi Pincészet Debrői Hárslevelű Superior 2017 évjáratú bora ezüstérmes lett.

Az ezüstérmes bor, a Rácz Fogadóban limitált mennyiségben kapható.  A bor illata szép fajtajelleges jegyekkel rendelkezik, mint a hársfa, aszalt barack, méz. A kellemes illatot követi ezen jegyek kavalkádja, amit a végén egy kis vanília zár le. Mint egy csodás zenei alkotás: az ízek és illatok kellemes kompozíciója. Öt hektoliteres kőris hordóban érlelődött hat hónapon keresztül.

Érdemes megkóstolni!

Mészáros Pál Kadarka Classic és Pinot Noir Rosé

Mészáros Pál Kadarka Classic és Pinot Noir Rosé

Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szőlészből szőlész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a 2016. Év Bortermelője díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.

Mészáros Pál – Pinot Noir Rosé illata határozott, tiszta és intenzív, benne sok gyümölcs és elegancia, ízében friss, kifejezetten üdítő hatású.

Mészáros Pál - bor

Remek savakkal és díszítő ízekkel bír, gazdag íz- és illatvilága jó kísérője könnyű ételeknek és baráti beszélgetéseknek egyaránt. A bor alapanyagául szolgáló szőlőt minden évben korán szüretelik, nem teljesen érett állapotban. Ez azért szükséges, hogy megőrizzék a savakat, az aromákat és ezáltal könnyed, friss, illatos borokat készítenek. A leszedett szőlőt gyorsan feldolgozzák, bogyózzák és préselik, préselésnél rövid ideig áztatják. A színanyagok kevésbé oldódnak ki a szőlő héjából, ezért lesz a színe világos, rózsaszín, vöröshagymahéj szín. A kipréselt mustot először megtisztítják, majd 14 napig 14-15ºC-on erjesztik. Ez az alacsony hőmérséklet is arra szolgál, hogy megőrizzék a friss gyümölcsízeket, zamatokat, intenzív illatokat. Erjedés után frissen palackozzák a borokat, hogy továbbra is megőrizzék palackba zárva a bor frissességét, üdeségét, zamatait, hiszen ez a Rosé bor lényege.


Mészáros Pál – Kadarka Classic, Szekszárd

Mászáros Pál - bor

A Kadarka Szekszárdon őshonos fajta, mely megalapozta a borvidék hírnevét. Szekszárd lankás dombjain termesztik ezt a különleges szőlőfajtát, mely a borvidék jellemző kékszőlő fajtája. Ez a fajta tette híressé a szekszárdi borvidéket évszázadokon keresztül, a közelmúltban ennek ellenére kissé háttérbe szorult, azonban napjainkban újra a reneszánszát éli, egyre kedveltebb, keresettebb fajta. Ennek oka az egyediség, mivel csak Magyarországon honos, azon is belül is főleg Szekszárdon. Egyre többen kíváncsiak a fajta egyediségére, szépségére. A borfogyasztó társadalom mindig újfajta borokat szeretne kóstolni, a kadarka egy jó lehetőség.

Szekszárd várost ölelő dombokról származik az egészséges, érett szőlő, melyet 1,5kg tőketerhelésű, zöld szürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szednek. A szőlő kíméletes feldolgozással készül, amely azt jelenti, hogy finoman maceráljuk a cefrét, ezáltal nem oldódnak ki az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapunk, amit utána tölgyfahordóban érlelnek.

Jellegzetes szekszárdi kadarka illatában méz és fűszeresség található, ízében a kadarkafajta egyedi ízvilága, telt és meleg, sok fűszerrel, mely kellemes élményt hagy a szájban. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Nagyon jól fogyasztható baráti beszélgetések alkalmával.

A Mészáros Pál Kadarka Classic és a Pinot Noir Rosé a Rácz Fogadó kínálatában megtalálható.

Madarat tolláról, éttermet boráról lehet megismerni

Madarat tolláról, éttermet boráról lehet megismerni

Olaszországi nyaralásaink alatt egy étterembe betérve nyugodt szívvel megrendeljük a ház borát, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy jó minőséget kapunk, jó áron. Itthon félünk egy étteremben rendelni a ház borából. Sokan úgy gondolják, a ház borát jobb messziről elkerülni, pedig a negatív előítéletek a Rácz Fogadóban alaptalanok.

A ház bora eredetileg a fogadós saját készítésű bora volt, vagy egy nevesebb étterem számára külön készített tétel. A feltételezés, miszerint a ház bora csak könnyű, egyszerű bor lehet, egyre inkább értelmét veszti.

Magát valamire tartó vendéglátóhely tulajdonosai jól tudják, hogy a ház bora afféle védjegy a saját érdekük,hogy tisztességes minőségű bort kínáljanak a vendégeknek, megfizethető áron.

A Rácz Fogadó és Étterem a VARSÁNYI PINCÉSZET borait tartja a ház boraként Kisorosziban. A Verpeléten gazdálkodó borászok azt javasolják, hogy dőljünk kényelmesen hátra  a Rácz Fogadó egy székében, fogjunk egy pohár bort, hunyjuk be a szemünket, és képzeljünk magunk elé egy helyet, ahol kicsit melegebben süt a nap, mint másutt. Ahol a szellő olyan finoman simogatja a bőrét, mint a legfinomabb selyem. Ahol olyan friss a levegő, hogy minden lélegzetvétel után mosolyogni támad kedvünk. És a föld… a föld olyan puha, mint egy tollpárna. Ez a hely nem egy messzi országban van, nem Toszkánában, hanem itt, a mi csodálatos hazánkban, Magyarországon, Verpeléten.

A HÁZ BORAI, RÁCZ FOGADÓ ÉS ÉTTEREM:

Varsányi egri olaszrizling

Zöldes-sárga színű elegáns fehérbor, melyben szépen megjelenik a Verpeléti dombokra jellemző ásványosság. Illatában a szép, gyümölcsös jegyek mellett, a vulkanikus talajból fakadó minaralitás jellemző. Élénk zamatú karakteres bor, melyet kiváló kísérője lehet grill ételeknek, halaknak, de egy könnyű salátának is.

Varsányi egri rosé cuvée

Kékfrankos, Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir és Menoire szőlőkből készült. Illatában piros gyümölcsöket fedezhetünk fel, melyek a zamatában is szépen jelennek meg. Zamatát szépen egészíti ki a maradék cukor.

Varsányi egri vörös cuvée

Az alapborokat 14-21 napig erjesztettük 25 celsius fok alatti hőmérsékleten, törekedve arra, hogy a bor minél gyümölcsösebb legyen. A már kierjedt alapborokat házasítottuk össze 3. töltésű 225 literes barrique és 5vhl –es ászokhordóban, majd érleltük 12 hónapon keresztül. Ajánljuk-e bort magyaros ételek, pörköltek,vadhúsok liba és kacsából készült ételekhez.

Rácz Fogadó

Pin It on Pinterest