Bio-fairtrade teák Kisorosziban

Bio-fairtrade teák Kisorosziban

A Kisorosziban lévő Rácz Fogadó és Étterem Bio fairtrade teákat kínál a vendégeinek. A fairtrade a hagyományos kereskedelem alternatív megközelítése, egy olyan transzparens kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden és megbecsülésen alapul. Hozzájárul a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy jobb feltételeket kínál és biztosítja a termelők és dolgozók jogait – különösen a fejlődő országokban. A Bio teáknál a bio nem csak azt jelenti, hogy vegyszermentesen folyik a termelés és a feldolgozás. A termőhely adottságait figyelembe véve hatalmas természeti értékekkel bíró, ám szegényebb országokban őshonosak.

A fairtrade öt alapelve

  • Méltányos ár a termelők méltányos árat kapnak, amely fedezi a termelés költségeit, biztosítja a tisztességes megélhetést és az ésszerű nyereséget.
  • gyerekmunka tilalma – a gyerekmunka minden formája tilos.
  • Tisztességes munkakörülmények – az ültetvényeken, gazdaságokban, feldolgozó üzemekben, és egyéb létesítményekben alkalmazott munkások biztonságos munkakörülmények között dolgoznak, és olyan bért kapnak, amely fedezi megélhetésüket.
  • A helyi közösségek fejlesztése – a fair tradeből származó jövedelem jelentős részét (Fairtrade prémium) a termelők közösségei olyan fejlesztési projektekre fordítják, mint pl. ivóvíz-ellátás, útépítés, oktatási és egészségügyi intézmények létesítése, oktatási és szakképzési költségek, mikrohitelek, egészségbiztosítás.
  • Környezeti fenntarthatóság – a káros vegyszerek és a génmódosított növények kizártak a fairtrade rendszerben. A támogatott termelési technológiák megóvják az értékes ökoszisztémát, és védik mind a termelő, mind a fogyasztó egészségét.

Bio termelés :Teát leginkább Kínában, Indiában, Sri Lankán és Japánban, és Afrikában termesztenek.

A környezettudatos termelés, az ökogazdálkodás ezekben az országokban jóval fontosabb, mint maga a „bio pecsét”. Itt tehát sokkal többről van szó, mint „csupán” vegyszermentes termelésről. Elsődleges cél a természetes körfolyamatok tiszteletben tartása, az élőhelyek eredeti állapotának megóvása.

  • Tilos bármilyen szintetikus vegyszer használata.
  • Tilos a genetikailag manipulált szervezetek alkalmazása.
  • A műveléshez, illetve a betakarításhoz helyi forrásokat használnak.

A területeket a közvetlen környezet maximális óvásának betartása mellett művelik. Például betakarítás során fontos szempont a környező élővilág védelme, a fészkelő madarak nyugalmának megőrzése, éppen ezért, ahol csak lehetséges, kézi munkaerőt alkalmaznak.A termelés mellett elsődleges cél még a természet megóvása, az ember és környezete közti összhang megőrzése, a talaj termelékenységének fenntartása.

Egy kifejezéssel összegezve tehát: bio gazdálkodás = szelíd módszer.

Pin It on Pinterest