Vendégfogadó a Szentendrei-szigeten

Borlap

„Minden bor (…) társas, és igazi lényét
akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”

Hamvas Béla: A bor filozófiája

Kedves Vendégeink!
A magyar bor legnagyobb értéke a borász, egy társulatban játszik a földdel, a nappal, a szőlővel, de azért ő a rendező, aki új élménnyé formálja a természet adta lehetőségeket. A Rácz Fogadóban olyan borválasztékkal várjuk vendégeinket, amely olyan magyar borászok sokszínű kínálatát hozza el Kisorosziba, akik a szőlőművelés során a természetességre törekszenek és a borkészítésnél a hagyományt és a megújulást egyaránt szem előtt tartják.
Kellemes borkóstolást kíván
Greff Dalma
éttermi üzletvezető

Rozék

Kislaki Rosé, Légli Géza 20191 dl 690 Ft
2 dl 1290 Ft
palack 3890 Ft

Előszüretek terméséből a birtok szinte összes kékszőlőjéből, rövid héjon tartás után tartályban, hűtve, fajélesztővel erjesztve. Illatában a finom rózsaillat kacérkodik a szamócával. Kóstolva száraz, savai üdítőleg hatnak, szinte repítik a kortyot. Remekül érzi magát némi szikvíz társaságában is. Elsősorban könnyed fűszerezésű előételekhez, szárnyas salátákhoz, sonkatálakhoz, paradicsomos tésztafélékhez ajánlható. Hamar elfogy az a tál szamóca.

 

Orsolya Pince Rosé 20191 dl 840 Ft
2 dl 1490 Ft
palack 4590 Ft

Kékfrankos és merlot spontán erjesztve, részben fahordóban érlelve, így nem egy tipikus rozé – azoknál színben mélyebb, illatban és ízben komplexebb, tartalmasabb. A szokásosnál magasabb alkohol és a kevés maradékcukor szép egyensúlyban van a lendületes savakkal és a kirobbanó szamócás, meggyes, sőt banános gyümölcsösséggel.

 

FEHÉRBOROK

Haraszty Sir Irsai 2019 (Etyek)1 dl 640 Ft
2 dl 1190 Ft
palack 3490 Ft

Magyar fajtákon alapuló illatos házasítás. Könnyű szerkezetű, jó ivású bor. Illatában az Irsai Olivér muskotályos és licsis jegyei uralkodnak bodzás jegyekkel kiegészülve. Ízében a Királyleányka virágos és szőlős aromái meghatározóak.

 

Kősziklás Borászat Királyleányka 2019 (Neszmély)1 dl 690 Ft
2 dl 1290 Ft
palack 3890 Ft

A Királyleányka Erdélyből származó fajta. Szőlővirág illatú borát megkóstolva fehér húsú őszibarack, illetve némi egres érezhető. A kevés maradékcukor élénk savait kedvessé teszi.

 

Szent Donát Birtok „Talajsztori” Csopaki Olaszrizling 2019palack 5290 Ft

A Talajsztori borcsalád olaszrizlingje a 300 millió éves csopaki vörösagyag talajokról mesél, mely szőlővel betelepített marsbéli tájként fest a tó tükre felett. Friss, gyümölcsös, zamatos bor, klasszikus csopaki.

 

Szarka Dénes Mád Furmint 2018 (Tokaj)1 dl 990 Ft
2 dl 1790 Ft
palack 5590 Ft

Három mádi dűlő organikusan művelt ültetvényének termése, spontán erjesztve, hordóban és tartályban vegyesen érlelve. Furmintosan visszafogott gyümölcsösség főleg birssel, enyhe narancsos-marakujás beütéssel, határozott savgerinccel és elegáns hordóhasználattal.

 

Sabar Borház Rajnai Rizling „Leszner” 2019 (Badacsony)1 dl 1240 Ft
2 dl 2190 Ft
palack 6990 Ft

Illatra egy bordós piros, szilárd húsú őszibarack, mely éppen megválik molyhos külsejétől és édes-savasan bontakozik ki, egyre jobban kitárva értékeit. A fanyar hatás nem metsző, a barackos gyümölcsösség és az enyhe mézesség szép párt alkot. A rajnait nem mi választjuk, a bor választ magának, ha elég érettek vagyunk hozzá.

 

Istvándy Kékderű (Badacsonyi Kéknyelű) 2019palack 8190 Ft

Az egyedülálló badacsonyi kéknyelűt kis részben illatosabb porzójával, rózsakővel házasították, hogy mindkét fajta legjobb tulajdonságai domináljanak. A rózsakő adja a kedves mézes, virágporos illatot, míg a kéknyelű a frissességet és az igazi, elegáns savszerkezetet. Reduktív technológiával készült, komplex, 21. századi badacsonyi kéknyelű.

 

Somlói Apátsági Pince Somlói Juhfark 2018palack 8990 Ft

Hatalmas testű, sűrű, félszáraz juhfark Balogh Zoltán minősített biobirtokáról. Kamillás, gyógynövényes, kapros világgal nyit, majd fokozatosan megjelennek az illatban a gyümölcsök: aszalt kajszi, sárgadinnye, érett egres. Kóstolva először édesnek érezzük, aztán fanyarnak, végül sósnak – lehengerlően ízgazdag és komplex juhfark.

 

Péter Pince Tokaji Kabar 2019 (Tokaj)1 dl 1890 Ft
2 dl 3290 Ft
palack 9990 Ft

Átütő, egyben elegáns bor kabarból, a tokaji borvidék legújabb hivatalos szőlőfajtájából, mely hárslevelű és bouvier keresztezéséből született. Őszibarack, zselés cukorka, trópusi gyümölcsök és tölgyes jegyek áradnak a pohárból, kóstolva komplex, nagy testű, mégis élénk, energikus. A kabar bujasága, gazdagsága lenyűgöző vibrálással kombinálva.

 

Kikelet Váti Hárslevelű 2018 (Tokaj)palack 11490 Ft

Extrém meleg évjárat kiemelkedő hárslevelűje korai szüretből. Tiszta, jól definiált illat, citrusok, körte, zöldalma és hársvirágos, florális jegyek. Ízében telt, széles, de ugyanúgy arányos, lendületes, remek savak vezetik, a hordó finoman a háttérben marad, sós aláfestéssel.

 

ÉDES FEHÉRBOROK

Csernyik Pince Bérc Édes Zenit 2017 (Mátra)1 dl 840 Ft
2 dl 1490 Ft
palack 4590 Ft

Késői szüretelésű zenit a Mátrából. Csábító illatában vilmoskörte, vanília, virágok és menta, ízében vonzó hársmézes jegyek. Hömpölygő, egyensúlyos korty, mely nem válik gejllé: a literenként 60 grammnyi természetes maradékcukrot szép savszerkezet ellensúlyozza. Tiszta, jól iható, modern desszertbor.

 

Vayi Tokaji Aszú 6 puttonyos 20170,5 l palack 14990 Ft

Ungváry Krisztián történész aszúja, mely 232 gramm literenkénti természetes maradékcukor-tartalmával messze túlszárnyalja a hat puttonyos aszú követelményeit is. Tele érett, mézédes gyümölcsökkel, hosszan, végtelenül, haraphatóan, mélyen. Lenyűgöző struktúra, a gyümölcsös (narancslekvár, kajszibarack) és a marcipános-pipadohányos ízek gomolygása élénk savakba foglalva.

 

VÖRÖSBOROK

Losonci Bálint Pinot Noir 2018 (Mátra)palack 4990 Ft

Ha van olyan, hogy kistermelői pince best buy bora, akkor ez az. Az erőteljesen hozamkorlátozott mátrai alapanyag nyitott kádban, spontán erjedt, egy évig tartályban kerekedett elegánsra, lendületesre. Tiszta gyümölcsössége új-zélandi pinot noirokat idéz: csupa piros bogyós gyümölcs, érett cseresznye, mély, rétegzett, játékos.

 

Tüske Szekszárdi „Harmados” Kadarka 20191 dl 940 Ft
2 dl 1690 Ft
palack 5290 Ft

A harmados név a fürtök alsó harmadának lemetszésére utal, így növelik a megmaradó bogyók koncentrációját. Ragyogó színű, fűszeres illatú kadarka a Kerékhegyről. Fele részt hagyományos módon, kádban, a másik fele tartályban erjedt. Tartályban érett finomseprőn. Tiszta pirosgyümölcs, zöldfűszer. Könnyű, sokízű és laza.

 

Garger Pince Merlot 20171 dl 1090 Ft
2 dl 1990 Ft
palack 5990 Ft

Sötét bíbor színű bor a soproni borvidékhez tartozó Vaskeresztesről. Hűvös illatában szilva, faeper, fekete olívabogyó és étcsokoládé, amelyet egy balzsamecetes vonal tesz még izgalmasabbá. Ízében fekete cseresznyés aromák, finom savkészlet, markáns, de érett tanninok. Toszkán borokat idéző nagy merlot!

 

Böjt Egri Bikavér 2017palack 5990 Ft

Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása, mely kevés blauburgerrel és zweigelttel egészül ki. Modern, kedves, meglepően koncentrált bikavér áradó erdei gyümölcsös aromákkal és a hordóból származó finom édes fűszeres (vaníliás, szegfűszeges, fahéjas) jegyekkel.

 

Balla Kolna Feketeleányka Selection 2018 (Arad)palack 6790 Ft

Őshonos belső-erdélyi kékszőlőfajta Balla Géza idősebb ültetvényeiről, válogatott hordókból. A fajtára jellemző intenzív gyümölcsösség, meggyre, feketeribizlire, áfonyára emlékeztető illatjegyek vegyülnek keleti fűszerességgel. Ízében lágy, kerek tanninok, kellemes savérzet teszi szerethetővé ezt – a fajtát hűen tükröző – bort.

 

Itt és Most Pince Mátrai Kékfrankos 20181 dl 1240 Ft
2 dl 2240 Ft
palack 6990 Ft

Az illat finoman hűvös, vonzó és elegáns, a piros bogyós gyümölcsök viszik a vezérszólamot, mögöttük finom rózsás, egzotikus fűszeres, vaníliás árnyalatok teszik teljessé a képet. Kóstolva klasszikus északi stílusú, hűvös klímás kékfrankost kapunk karcsú testtel, feszes szerkezettel, lendületes savakkal és intenzív meggyes aromatikával.

 

Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Sauvignon 2015palack 6990 Ft

A sokat ígérő illat a sötétszirmú virágok és az érett kökény képét idézi meg a kóstoló számára. Bár a bor száraz, a korty a gyümölcsintenzitás miatt szinte édes, szilvás, de a kicsit füstös szilvalekvár íze is tetten érhető, majd csokoládé, sok csokoládé kis fanyarsággal. Elegáns, hosszú a korty, beltartalma miatt hosszabb pinceérlelésre is alkalmas.

 

Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2018 1 dl 1290 Ft
2 dl 2340 Ft
palack 7290 Ft

Diósviszlói szőlőből fahordó nélkül érlelt bor, melynek nemcsak megjelenése, hanem illata és ízvilága is fiatalságot sugall.Éterien tiszta, lenyűgözően precíz és közben természetes. Fekete meggy és rózsabors illatban, hozzá babéros-zöldes, grafitos, fajtajelleges fűszeresség. Kóstolva egyszerre telt és súlytalan. Finom kézzel készült, de nem műfajtévesztés – igazi franc, van teste, sűrűsége, tanninjai.

 

Szeleshát Háromfiú 2017palack 7990 Ft

A szekszárdi Szeleshát-dűlőben tökéletesen beérett merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása egy évig új barrique hordókban érlelve. Már-már újvilági beütésű, intenzíven fekete ribizlis, kakaós, dohányos, nagy testű vörösbor határozott tanninokkal, hosszú utóízzel.

 

Konyári Loliense 2016 (Balatonlelle)palack 9490 Ft

Merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc első- és másodtöltésű magyar hordókban érlelve a balatonlellei Kishegyről. Mentolos, grafitos aromák, fekete gyümölcsök, kevés fűszerpaprika, kabernés felépítés, sok és jó tanninnal. Dús idomú, testes, némileg behízelgőre hangolt bor, ami ugyanakkor nem téveszt műfajt, hű marad bordeaux-i gyökereihez.

 

2HA Szőlőbirtok Tabunello 2017 (Szent György-hegy) 1 dl 2290 Ft
2 dl 4190 Ft
palack 12490 Ft

Az első magyar sangiovese grosso. A kultikus toszkán szőlőfajtából készülő Szent György-hegyi Tabunello évről-évre az egyik legjobb és legkülönlegesebb hazai vörösbor, és ez alól a 2017-es sem kivétel. Közepes rubin szín, piros bogyós gyümölcsök, rózsa, tört bors és finom hordókarakter zöld dióval és szantálfával. Közepes testű, fineszes, elegáns bor a pályája elején.

 

Szentesi József Velence Cuvée 20171 dl 2390 Ft
2 dl 4390 Ft
palack 12990 Ft

Cabernet sauvignon (40%), cabernet franc, merlot és minimális petit verdot Sukoróról, két évig francia Boutes hordóban érlelve. Egy energikus, élő, vibráló magyar bordeaux-i. Meggyes pite, kókusz, tejkaramella, csokoládé, dohány, idővel kevés fekete ribizli. Kóstolva koncentrált, a dinamikus kortyot fényes savak és érett tanninok vezetik a hosszú utóízig. Nagy bor, folyamatosan fejlődik a pohárban.

 

Szentesi Fekete Muskotály 2019 (Velencei-tó)palack 12990 Ft

Régi magyar fajta a Velencei-tó mellől, Nadapról. Halvány, kadarkás szín narancsos beütéssel. Hamisítatlan, szuperintenzív muskotályillat licsivel és ánizzsal, mellette kékszőlőlé, rózsabors. Kóstolva elsőre szintén fehérboros, könnyed, gyümölcsös, de a korty végére megérkező erőteljes tanninok jelzik, hogy egy igazi és különleges vörösborral van dolgunk.

 

Ráspi Kétezertizenhat 2016 (Sopron)palack 14990 Ft

Kékfrankos alapú vörös házasítás a fertőrákosi birtok csillámpalás területeiről, 60-80 éves tőkékről, közepes bíbor színnel. A legnagyobb Ráspi-borokra jellemző világ: csillámpalás ásványosság, meggy, őszibarack, kávé, balzsamecet. A korty sós és koncentrált, a szokottnál nagyobb testtel, több csersavval és végtelen utóízzel.

 

Konyári Pincészet Páva 2017palack 25990 Ft

Konyáriék csúcsbora, cabernet sauvignon kevés cabernet franc-nal kiegészítve, 14 hónapig új magyar hordókban érlelve. Mély rubin színű bor. Az illatában megjelennek a primer és szekunder mellett a tercier jegyek is: jó minőségű szivar, cédrus, étcsokoládé. A korty komplex: még mindig frissnek ható, szaftos, zamatos, fekete meggyes, szedres, fekete ribizlis ízekkel találkozhatunk, ezt szépen egészíti ki a hordó fűszeressége és az élénk savtartalom. A vastag tannin beépül, kicsit sem lóg ki. Lecsengése hosszú, simogató, emlékezetes.

 

ÉDES VÖRÖSBOROK

Thummerer Pincészet Tréfli Cuvée 2017 1 dl 990 Ft
2 dl 1790 Ft
palack 5390 Ft

Az erjedés megállításával készített édes vörösbor. Noszvalyi és szomolyai turán és blauburger a klasszikus francia fajtákkal házasítva. Ettől olyan sokízű, virágos, gyümölcsös és gazdagon édes kortyú. 2 év használt hordós érlelés, 45 gramm természetes maradékcukor, moderált alkohol.

 

PEZSGŐK

Orsolyák Heaven’s Door Gyöngyözőbor 2018 (Tokaj)palack 4990 Ft

Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály gyöngyözőbor Tokajból. Virágos, körtés, szőlős – szinte már traubiszódás – illat, és hasonlóan vidám, kristálytiszta, de csontszáraz korty meglepően tartós buborékokkal.

 

Zsadányi TKJ Brut Pezsgő 2018 (Tokaj)palack 6990 Ft

Tállyai Furmint (80%) és a hárslevelű (20%) terméséből méthode traditionnelle eljárással készült, legalább 12 hónapig seprőn tartott brut pezsgő. Szalmasárga színű, intenzív illatú pezsgő, amiben elsődlegesen a fehér húsú gyümölcsös jegyek a meghatározóak. Az érzet kerek, behízelgő és egységet mutató, amit a krémes buborékok és a háttérben finoman meghúzódó citrusosság is erősít.

 

A ház bora

A ház bora eredetileg a fogadós saját készítésű bora volt, vagy egy nevesebb étterem számára külön készített tétel. A feltételezés, miszerint a ház bora csak könnyű, egyszerű bor lehet, egyre inkább értelmét veszti. Jól tudjuk, hogy a ház bora afféle védjegy a saját érdekünk, hogy tisztességes minőségű bort kínáljunk vendégeinknek, megfizethető áron. A Varsányi családot és így a pincészetet is a tradíciók tisztelete, valamint a folyamatos fejlődni, újítani vágyás jellemzi. Ennek köszönhetően a több évtized alatt felhalmozott tapasztalat és az új lehetőségek harmonikus elegye kerül minden hordóba.

VARSÁNYI – Egri olaszrizling1 dl 390 Ft
2 dl 690 Ft

Zöldes-sárga színű elegáns fehérbor, melyben szépen megjelenik a verpeléti dombokra jellemző ásványosság. Illatában a szép, gyümölcsös jegyek mellett, a vulkanikus talajból fakadó mineralitás a jellemző.

 

VARSÁNYI – Egri rosé cuvée1 dl 390 Ft
2 dl 690 Ft

Kékfrankos, Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir és Menoire szőlőkből készült. Illatában piros gyümölcsöket fedezhetünk fel, melyek a zamatában is szépen jelennek meg. Zamatát szépen egészíti ki a maradék cukor.

 

VARSÁNYI – Egri vörös cuvée1 dl 390 Ft
2 dl 690 Ft

Az alapborokat 14-21 napig erjesztik 25 celsius fok alatti hőmérsékleten, törekedve arra, hogy a bor minél gyümölcsösebb legyen. A már kierjedt alapborokat házasítják össze 3. töltésű 225 literes barrique és 5vhl–es ászokhordóban, majd érlelik 12 hónapon keresztül.

 


 

Azon borokat, amelyek természete engedi, pohárban is kínáljuk, 1 és 2 deciliteres mennyiségben, egyéb esetekben teljes palackot szervírozunk.
Az árak az általános forgalmi adót tartalmazzák.
Kínálatunk az egyes borok elérhetőségétől függően változhat, a változtatás jogát fenntartjuk.
A borlapon feltüntetett árak szervízdíjat nem tartalmaznak.
Üzemeltető: RF-JBM Kft.

ÉTTEREM NYITVA TARTÁSA
szeptember 5-től június 15-ig
Péntek:
12:00 – 20:00
Szombat:
08:00 – 20:00
Vasárnap:
08:00 – 20:00
A konyha 19.30 óráig vesz fel rendelést
Asztalfoglalás: +36 26 365 638 +36 20 383 4033
etterem@raczfogado.hu

 

Nyitvatartás

A szálláshelyek egész évben foglalhatók.

Étterem nyitva tartása:

Előszezon: szeptember 5‑től június 15‑ig

Péntek: 12:00 – 20:00
Szombat: 08:00 – 20:00
Vasárnap: 08:00 – 20:00

Főszezon: június 16‑tól szeptember 4‑ig

Hétfőtől péntekig: 08:00 – 20:00
Szombat: 08:00 – 20:00
Vasárnap: 08:00 – 20:00

Pin It on Pinterest

Megosztás