A kávé olyan mint a bor, nincs két egyforma

A kávé olyan mint a bor, nincs két egyforma

A kávé világa nagyon hasonlít a borok világára. Csakúgy, mint a bornál a szőlő, az időjárási viszonyok és a borász szakértelme, a kávé minőségét is kávé fajtája, a mikroklíma, a talaj, a feldolgozás, és a pörkölés módszere befolyásolja.

A Föld két különböző részén termesztett babkávénak és az abból készült kávénak eltérő az ízvilága, testessége és savassága. Ezek a tulajdonságok függnek az éghajlattól, a talajtól, a feldolgozás módszerétől és a babkávé fajtájától. Egy-egy földrajzi területen, országon belül ültetvényről ültetvényre változik a kávé minősége, attól függően, hogy például száraz vagy nedves eljárással dolgozzák-e fel a kávészemeket. A kávét földrajzi származáson kívül a babkávé méretei alapján különböző osztályokba sorolják A kávébab nagysága mellett a pörkölés szempontjából fontos a szemek méretének egyenletessége is. A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávégyártó és forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányada csak robuszta fajtát tartalmaz.

A babkávé babkávék pörkölési szintjei:

Különböző szintű világos pörkölésű babkávét, előszeretettel használnak az USA-ban, de tartoznak a világos fahéj (light cinnamon),fahéj (cinnamon),New England, Amerikai pörkölési típusok.

Bécsi (középbarna) pörkölés: szép egyenletes, meleg barnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. Sokak szerint ennél a szintnél kezdi a pörkölés megváltoztatni kávébab eredeti ízét a szénhidrátok karamellizálás a révén.

Francia ( sötétbarna) pörkölés: közepesen sötétbarnára pörkölt szemek, olajos felülettel. Enyhe savas felhang és a pörkölés kellemes aromája érezhető a francia pörkölésű kávéból készült eszpresszóban.

Olasz (mély sötétbarna) pörkölés: mély sötétbarna, olajosan csillogó kávészemekből, édes, enyhén füstös aromájú, keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.

kávébab túlpörkölését a spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébab égett a belőle készült eszpresszónak híg, keserű íze van.

Forrás:www.kavezona.hu

Pin It on Pinterest