A séf gondolatai a 2022 évi nyári étlaphoz

Mire egy étlap koncepciója elkészül, több hónap is eltelik, megnézzük, hogy honnan lehet jó minőségű alapanyagokat beszerezni, mert ez előfeltétele a finom ételkészítésnek. Tavasszal és ősszel étlapot váltunk, mert a természet rendjéhez kívánunk igazodni, idén tavasszal szembesültünk azzal, hogy az orosz-ukrán háború az alapanyagok árát nagyon megemelte, és nem lehet minden alapanyagot folyamatosan beszerezni. Várható, hogy az idei évben többször kell az étlapot módosítani.

Általában hétvégi ajánlatokon szokott lenni a következő étlapon tervezett étel. Az idei év tavaszán  borvacsorát rendeztünk a Rácz Fogadóban, – várakozáson felül nagy siker volt, hetekkel az időpont előtt minden asztal elkelt. Egy több fogásos borvacsora kiváló alkalom arra, hogy „teszteljük” itt, milyen a fogadtatása az ételeknek. Bemutattuk az új borlapunkat is. A sommeliere összeállította a borsort és a borokhoz készítettük el az ételeket.

Az idei nyári étlap különlegessége – a Magyarországon tenyészett – a grillezett tokhal. Sült zöldségekkel, kapros majonézzel kínáljuk.

Vettük magunknak a bátorságot és felraktuk az étlapra egy Angus burgert fűszeres burgonyával. Ami a tányérra került, az előtte szomszédban legelt Molnár család gazdaságában. A kiváló minőségű alapanyagot, médiumra sütjük.

Nagyon-nagy siker a borjúbécsi petrezselymes burgonyával megbízható beszállítótól vesszük a kiváló minőségű borjúhúst.

Régi vágyam volt, hogy lecsót rakjunk fel az étlapra, sokan nem merik, mert úgy gondolják, hogy a lecsó puritán étel, nálunk helytáll az étlapon, szeretik a vendégek. Én szigetmonostori vagyok, ahol rendszeresen van lecsófőző fesztivál, mi kicsit másképp gondolkodunk a lecsóról. Az étlapon tojásos lecsót kolbásszal, házikenyérrel kínáljuk a vendégeknek. A vadkovászos házi kenyér Kisorosziban készül.

A mentás zöldborsó krémlevest buggyantott tojással, citrusokkal, friss mentával ízesítve kínáljuk.
Klasszikus marhapörköltre nokedlivel mindig nagy igény van, szeretik a vendégek.
A palacsinta és a halászlé évek óta mindig szerepel az étlapon, nem véletlenül, nagy sikere van.

A fogadóban dolgozik egy szakács tanuló azt kérdezte tőlem az étlap összeállításánál „főnök miért ezek az ételek vannak az étlapon?” Azt válaszoltam, mert én – az étlapon lévő- mindegyik étel nagyon szeretem,

Jó étvágyat kívánok
Csillik Gábor
konyhafőnök

 

 

Pin It on Pinterest

Megosztás