Vörösbor

Losonci Bálint Pinot Noir 2018 (Mátra) (0,75) 3 290 Ft

Ha van olyan, hogy kistermelői pince best buy bora, akkor ez az. Az erőteljesen hozamkorlátozott mátrai alapanyag nyitott kádban, spontán erjedt, egy évig tartályban kerekedett elegánsra, lendületesre. Tiszta gyümölcsössége új-zélandi pinot noirokat idéz: csupa piros bogyós gyümölcs, érett cseresznye, mély, rétegzett, játékos.

A LOSONCI PINCE 6,2 hektáron gazdálkodó kis családi birtok, Gyöngyöspatán. Dűlő szelektált, alacsony terhelésű boraiknál nem elsősorban az érzékszervileg megfogható élvezeti érték maximalizálása a céljuk, hanem olyan bor készítése, ami egy lemásolhatatlan karakter, egy bizonyos földdarab folyékony kivonata. Az összes általuk művelt területen biogazdálkodást szeretnének folytatni.


Tüske Szekszárdi „Harmados” Kadarka 2019 (Szekszárd) (0,75) 3 490 Ft

A harmados név a fürtök alsó harmadának lemetszésére utal, így növelik a megmaradó bogyók koncentrációját. Ragyogó színű, fűszeres illatú kadarka a Kerékhegyről. Fele részt hagyományos módon, kádban, a másik fele tartályban erjedt. Tartályban érett finomseprőn. Tiszta pirosgyümölcs, zöldfűszer. Könnyű, sokízű és laza.

A TÜSKE PINCE- nevét a tulajdonos – Halmai Csaba – feleségének nagyapjáról kapta. A család a szekszárdi borvidék több jó fekvésű dűlőjében / Iván-völgy, Baranya-völgy, Kerékhegy, Leányvár / rendelkezik 12 ha vörösborszőlőt termő területtel, mely nagyobbik részén saját telepítésű fiatal ültetvény termi a terméskorlátozott, kiváló minőségű Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Cabernet franc és sauvignon szőlőt.


Garger Merlot 2017 (Vaskeresztes – Sopron) (0,75) 3 890 Ft

Sötét bíbor színű bor a soproni borvidékhez tartozó Vaskeresztesről.  Hűvös illatában szilva, faeper, fekete olívabogyó és étcsokoládé, amelyet egy balzsamecetes vonal tesz még izgalmasabbá. Ízében fekete cseresznyés aromák, finom  savkészlet, markáns, de érett tanninok. Toszkán borokat idéző nagy merlot!

GARGER PINCE, Vaskeresztes: Magyarország nyugati határán van egy kis hegy, amit nem csak a Pinka folyó, de a trianoni szerződés is kettévágott: Vas-hegy, németül Eisenberg. Ősidők óta szőlőtermő terület. Ausztriában Dél-Burgenland néven “Blaufrankischland”, azaz a kékfrankos egyik fontos termőhelye (DAC Eisenberg OEM terület). Nálunk a Soproni borvidék része. A rendszerváltozás előtt határsáv volt, ennek minden átkával. Garger Imre az egyetem elvégzése nem igyekezet haza, a Vas-hegyre. Külföldön dolgozott” A gyökereim erősebbnek bizonyultak, mint a szárnyaim, haza jöttem…”  – mondja Garger Imre.          


Böjt Egri Bikavér 2016 (Eger) (0,75) 3 890 Ft

Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása, mely kevés blauburgerrel és zweigelttel egészül ki. Modern, kedves, meglepően koncentrált bikavér áradó erdei gyümölcsös aromákkal és a hordóból származó finom édes fűszeres (vaníliás, szegfűszeges, fahéjas) jegyekkel.

A BÖJT CSALÁDI BORÁSZAT Ostoroson, Egertől 3 km található. Böjt Gergő és Boglárka vezetésével 12 hektáron gazdálkodnak.


Balla Kolna Feketeleányka Selection 2018 (Arad) (0,75) 4 490 Ft

Őshonos belső-erdélyi kékszőlőfajta (Feketeleányka) Balla Géza idősebb ültetvényeiről, válogatott hordókból. A fajtára jellemző intenzív gyümölcsösség, meggyre, feketeribizlire, áfonyára emlékeztető illatjegyek vegyülnek keleti fűszerességgel. Ízében lágy, kerek tanninok, kellemes savérzet teszi szerethetővé ezt – a fajtát hűen tükröző – bort. A feketeleányka, Erdélyben ritka, elsősorban a Kárpátok romániai lejtőin terem, eredete Szent Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták.

Balla Géza borász - borvidék drón felvétele

BALLA GÉZA az Arad-hegyaljai (Ménes-magyarádi) borvidéken gazdálkodik. A borvidék egyike a Kárpát-medence legrégebbi borvidékeinek, mely már Szent István király idejében említve volt. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa. A szőlészetben a földközeli, alacsony kordonos művelést, komoly hozamkorlátozást alkalmaznak. Borászatban a hagyományos módszereket ötvözik modern technológiákkal, szem előtt tartva azt a filozófiát, hogy a borhoz nem adnak hozzá semmit és nem vesznek el belőle. A pincészetük borai túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek.


Itt és Most Kékfrankos 2018 (Mátra) (0,75) 4 590 Ft

Az illat finoman hűvös, vonzó és elegáns, a piros bogyós gyümölcsök viszik a vezérszólamot, mögöttük finom rózsás, egzotikus fűszeres, vaníliás árnyalatok teszik teljessé a képet. Kóstolva klasszikus északi stílusú, hűvös klímás kékfrankost kapunk karcsú testtel, feszes szerkezettel, lendületes savakkal és intenzív meggyes aromatikával.

Itt és Most pince

ITT ÉS MOST PINCE Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában található. Kis családi pincészet a Mátrai borvidéken. A tulajdonosok – GYURASITS EMŐKE ÉS HOFMANN TIBOR – újrakezdők, akik a budapesti életet cserélték fel a gyöngyöspataival. A bor és szőlő szeretete és az a tudat hozta őket a Mátrai borvidékre, hogy a Mátrában kimagasló termőhelyek vannak és kiváló borok készítésére van lehetőség. Nem akarnak világfajtákkal foglalkozni, azt gondolják, hogy a helyi fajták azok, melyek érdekessé és autentikussá tesznek egy országot és borvidéket. A borkészítés során igyekeznek a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekszenek, nem használnak műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni céljuk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés mellett termelik, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végeznek. A vörös borok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.


Vylyan Pincészet Cabernet Sauvignon 2015 (Villány) (0,75) 4 590 Ft

A sokat ígérő illat a sötétszirmú virágok és az érett kökény képét idézi meg a kóstoló számára. Bár a bor száraz, a korty a gyümölcsintenzitás miatt szinte édes, szilvás, de a kicsit füstös szilvalekvár íze is tetten érhető, majd csokoládé, sok csokoládé kis fanyarsággal. Elegáns, hosszú a korty, beltartalma miatt hosszabb pinceérlelésre is alkalmas.

VYLYAN SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET „A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vannak ezzel Ők is a Vylyannál. A boraik erről a szenvedélyről mesélnek. Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítják. Nevelgetik a szőlőt, mint a gyermeket, segítik abban, hogy kiteljesedhessen.


Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2018 (Villány) (0,75) 4 790 Ft

Diósviszlói szőlőből fahordó nélkül érlelt bor, melynek nemcsak megjelenése, hanem illata és ízvilága is fiatalságot sugall. Éterien tiszta, lenyűgözően precíz és közben természetes. Fekete meggy és rózsabors illatban, hozzá babéros-zöldes, grafitos, fajtajelleges fűszeresség. Kóstolva egyszerre telt és súlytalan. Finom kézzel készült, de nem műfajtévesztés – igazi franc, van teste, sűrűsége, tanninjai.

RÁCZ MIKLÓS TAMÁS   a villányi borvidék nyugati határához közel a Likos-dűlő, déli lejtőin gazdálkodik.  A borászat Diósviszlón az Ormánság kapujában, Villánytól megközelítőleg 40 kilométerre lévő kistelepülésen található. Az idők folyamán a borászat, volt mikor fontosabb, volt mikor kevésbé fontos szerepet töltött be Baranya megye történelmében. Szőlő azonban mindig termett a falu felett található ,,hegyen”, és ez most sincs másként!  Szőlőfajták: Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay. Éves palackmennyiség: 9.000 palack


Szeleshát Háromfiú 2017 Merlot/Kékfrankos/Cabernet Sauvignon (Szekszárd) (0,75) 5 190 Ft

A szekszárdi Szeleshát-dűlőben tökéletesen beérett merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása egy évig új barrique hordókban érlelve. Már-már újvilági beütésű, intenzíven fekete ribizlis, kakaós, dohányos, nagy testű vörösbor határozott tanninokkal, hosszú utóízzel.

A SZÉLESHÁT SZÖLLŐBIRTOK    a szelesháti „terroir”a   Szekszárdi borvidék közepén helyezkedik el, ami 25km hosszan terül el a Duna nyugati oldalán,  180 méteres tengerszint feletti magasságban. Egyegyedi adottságú, a birtokon belül egységes talajösszetétel, meredek szakadékokkal határolt különálló egybefüggő terület. Löszös és vörösagyagos talaján kiváló:  merlot, kékfrankos  és cabernet sauvignon szőlőt termesztenek.


Konyári Lolliense 2016 (Balatonlelle) (0,75) 6 190 Ft

Merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc első- és másodtöltésű magyar hordókban érlelve a balatonlellei Kishegyről. Mentolos, grafitos aromák, fekete gyümölcsök, kevés fűszerpaprika, kabernés felépítés, sok és jó tanninnal. Dús idomú, testes, némileg behízelgőre hangolt bor, ami ugyanakkor nem téveszt műfajt, hű marad bordeaux-i gyökereihez.


Konyári Páva 2017 (Balatonlelle) (0,75) 16 990 Ft

Konyáriék csúcsbora, cabernet sauvignon kevés cabernet franc-nal kiegészítve, 14 hónapig új magyar hordókban érlelve. Mély rubin színű bor. Az illatában megjelennek a primer és szekunder mellett a tercier jegyek is: jó minőségű szivar, cédrus, étcsokoládé. A korty komplex: még mindig frissnek ható, szaftos, zamatos, fekete meggyes, szedres, fekete ribizlis ízekkel találkozhatunk, ezt szépen egészíti ki a hordó fűszeressége és az élénk savtartalom. A vastag tannin beépül, kicsit sem lóg ki. Lecsengése hosszú, simogató, emlékezetes.

A KONYÁRI PINCÉSZET a Balatonlellétől délre található dombok – Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy – láncolatának legszebb fekvésű dűlőit fogták művelés alá. Ezek a területek kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon. A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnének létrehozni. A szőlőművelésnél a lehető legkevesebb permetezést használnak, és részt vesznek a szigorú agrár- és környezetgazdálkodási programban.   


2HA Szőlőbirtok Tabunello 2017 (Szent György-hegy) (0,75) 8 190 Ft

Az első magyar sangiovese grosso. A kultikus toszkán szőlőfajtából készülő Szent György-hegyi Tabunello évről-évre az egyik legjobb és legkülönlegesebb hazai vörösbor, és ez alól a 2017-es sem kivétel. Közepes rubin szín, piros bogyós gyümölcsök, rózsa, tört bors és finom hordókarakter zöld dióval és szantálfával. Közepes testű, fineszes, elegáns bor a pályája elején.

A 2HA SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET tulajdonosa Török Csaba a badacsonyi borrégióhoz tartozó Szent György–hegyen műveli a maga immár 2×2 hektárnyi szőlőjét. A név a birtok apró méretét jelzi, így ez a garancia arra, hogy képesek a területeket teljes odafigyeléssel és odaadással művelni, a termésből pedig a lehető legjobb bort készíteni. A déli fekvésű területeink mikroklímája, és a változatos, ásványokban gazdag vulkáni eredetű élő talaj teszi lehetővé ezt a kísérletezést. A természetesség jegyében kerülnek minden olyan beavatkozást, ami a bor eredeti aromagazdagságát csökkentené. Kerülik a derítést, és a fehérboraik is szűretlenek, és a holdnaptár szerint palackoznak. A borvidéken ma még szokatlan módon a hangsúlyt a vörösborokra helyezik, amivel csak a filoxéravész előtti balafonfelvidéki hagyományokat követik. A fajtaválasztékunkban Magyarországon egyedüliként kísérletezünk az ősi etruszk eredetű toszkán sangiovesevel, amiből  Tabunello néven  készítenek borokat.


Szentesi Velence Cuvée 2017 (Velencei-tó) (0,75) 8 490 Ft

Cabernet sauvignon (40%), cabernet franc, merlot és minimális petit verdot Sukoróról, két évig francia Boutes hordóban érlelve. Egy energikus, élő, vibráló magyar bordeaux-i. Meggyes pite, kókusz, tejkaramella, csokoládé, dohány, idővel kevés fekete ribizli. Kóstolva koncentrált, a dinamikus kortyot fényes savak és érett tanninok vezetik a hosszú utóízig. Nagy bor, folyamatosan fejlődik a pohárban.


Szentesi Fekete Muskotály 2019 (Velencei-tó) (0,75) 8 490 Ft

Régi magyar fajta a Velencei-tó mellől, Nadapról. Halvány, kadarkás szín narancsos beütéssel. Hamisítatlan, szuperintenzív muskotályillat licsivel és ánizzsal, mellette kékszőlőlé, rózsabors. Kóstolva elsőre szintén fehérboros, könnyed, gyümölcsös, de a korty végére megérkező erőteljes tanninok jelzik, hogy egy igazi és különleges vörösborral van dolgunk.

SZENTESI PINCE: Szentesi József Velencei-tó környéki településeken: Nadapon, Pázmándon, Sukorón 14 hektáron, közel 30 szőlőfajtával gazdálkodik. A területek egy részén a 19. század szőlészeti és borászati munkái alapján válogatott régi magyar fajták kaptak helyet, ennek köszönhetően az évszázadnál is hosszabb ideje elfelejtett borok újra beszélni kezdtek: csókaszőlő, tihanyi kék, kék bajor, laska, hajnos kék és mások. Szentesi József tősgyökeres budaörsi sváb családból származik, gyerekkorában szőlőtermesztés és borkészítés nélkül elképzelhetetlen volt az élet. A szőlőben gyomirtó és rovarirtó, valamint felszívódó gombaölő szerek használata kizárt. Az utóbbi időszakban az organikus szemléletű művelés felé történtek lépések. A munkák nagy része kézzel történik, a tőkék művelése kíméletes. A borok egységesen alacsony tőketerhelés mellett készülnek.


Ráspi Kétezertizenhat 2016 (Fertőrákos) (0,75) 9 990 Ft

Kékfrankos alapú vörös házasítás a fertőrákosi birtok csillámpalás területeiről, 60-80 éves tőkékről, közepes bíbor színnel. A legnagyobb Ráspi-borokra jellemző világ: csillámpalás ásványosság, meggy, őszibarack, kávé, balzsamecet. A korty sós és koncentrált, a szokottnál nagyobb testtel, több csersavval és végtelen utóízzel.

RÁSPI BORÁSZAT: Rápsi (Horváth József)  borászról számtalan legenda kering. Állítólag ért a növények és a madarak nyelvén. Nevet ad a szőlőfürtöknek, simogatja, becézi őket. Borász családba született, gyermekkorától látta a borkészítés minden folyamatát. A bor számára műalkotás, ahol a természetnek nagyobb szerep jut, mint az embernek. Borukat az Isten készti, tehát a természet. Ők csak arra  ügyelnek, hogy egészséges legyen a szőlő. Ráspi csak 40-100 éves tőkékről szüretel, némelyik gyökér 20-25 méter mélyen is utat talál a meszes-köves talajban. Borai ezért minerálisak, “sűrű szövésűek” és hosszú életűek. A drasztikus hozamkorlátozás híve: hektáronként tízszer kevesebbet szüretel, mint mások.

Bor rendelés, információ: +36 20 383 4033, etterem@raczfogado.hu

Pin It on Pinterest

Megosztás