Fehérbor

Haraszty Sir Irsai 2019 (Etyek) (0,75) 2 290 Ft

Magyar fajtákon alapuló illatos házasítás. Könnyű szerkezetű, jó ivású bor. Illatában az Irsai Olivér muskotályos és licsis jegyei uralkodnak bodzás jegyekkel kiegészülve. Ízében a Királyleányka virágos és szőlős aromái meghatározóak.

A borászat névadója HARASZTHY ÁGOSTON, a kaliforniai szőlészet atyja, aki példát állított azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel.


Kősziklás Királyleányka 2019 (Neszmély) (0,75) 2 590 Ft

A Királyleányka Erdélyből származó fajta. Szőlővirág illatú borát megkóstolva fehér húsú őszibarack, illetve némi egres érezhető. A kevés maradékcukor élénk savait kedvessé teszi.

A KŐSZIKLÁS BORÁSZATOT 2008-ban alapították. A borászat elindításának elsődleges célja az volt, hogy a Neszmélyi borvidék értékeit megismertessék a borkedvelő környezetünkkel. Pincészetükben – mely a közeli „Kősziklás” dűlőről kapta a nevét – döntően friss, üde, gyümölcsös fehér- illetve rozéborok készülnek.


Szent Donát „Talajsztori” Olaszrizling 2019 (Csopak) (0,75) 3 490 Ft

A Talajsztori borcsalád olaszrizlingje a 300 millió éves csopaki vörösagyag talajokról mesél, mely szőlővel betelepített marsbéli tájként fest a tó tükre felett. Friss, gyümölcsös, zamatos bor, klasszikus csopaki.

A SZENT DONÁT BIRTOK a Csopak szőlőinek védőszentje után a Szent Donát nevet kapta. A családi vállalkozás 3 hektáron gazdálkodik a tulajdonos Kovács család a mai birtok alapjait 1994-ben rakta le, de a felmenők szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei.                        


Szarka Dénes Mád Furmint 2018 (Tokaj) (0,75) 3 690 Ft

Három mádi dűlő organikusan művelt ültetvényének termése, spontán erjesztve, hordóban és tartályban vegyesen érlelve. Furmintosan visszafogott gyümölcsösség főleg birssel, enyhe narancsos-marakujás beütéssel, határozott savgerinccel és elegáns hordóhasználattal.

SZARKA DÉNES  és SZARKA BERTALAN  a tokaji borvidéken – 2,5 hektáron – gazdálkodnak, természethű borok készítése törekednek, melyek a mádi területekre jellemző karakteres, ásványos, határozott savkarakterrel rendelkező ízvilágot mutatják, a bor készítési filozófiájuk, hagyomány és megújulás.  


Sabar Leszner Rajnai Rizling 2019 (Badacsony) (0,75) 4 590 Ft

Illatra egy bordós piros, szilárd húsú őszibarack, mely éppen megválik molyhos külsejétől és édes-savasan bontakozik ki, egyre jobban kitárva értékeit. A fanyar hatás nem metsző, a barackos gyümölcsösség és az enyhe mézesség szép párt alkot. A rajnait nem mi választjuk, a bor választ magának, ha elég érettek vagyunk hozzá.

Sabar borászat

A SABAR BORHÁZ Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike – adottságait tekintve viszont nagy reménységű termőhely -, a Badacsonyi borvidék része 7 hektár.  Kiemelkedő, a termőhelyet hűen tükröző fajtaborainkra hamar felfigyeltek a minőségi borok iránt elkötelezett fogyasztók.


Istvándy Kékderű  2019 (Badacsony) (0,75) 5 390 Ft

Az egyedülálló badacsonyi kéknyelűt kis részben illatosabb porzójával, rózsakővel házasították, hogy mindkét fajta legjobb tulajdonságai domináljanak. A rózsakő adja a kedves mézes, virágporos illatot, míg a kéknyelű a frissességet és az igazi, elegáns savszerkezetet. Reduktív technológiával készült, komplex, 21. századi badacsonyi kéknyelű. 2020 – ban megválasztották az ORSZÁGHÁZ BORÁNAK.

Az ISTVÁNDY CSALÁD több mint 200 éve foglalkozik Badacsonyban szőlőtermeléssel és borkészítéssel. A hivatás apáról fiúra szállt. „Mi úgy gondoljuk, hogy az elegancia nem valami felszínes dolog, hanem egy módja annak, hogy az ember kifejezhesse tiszteletét az élet és a munkája iránt” – vallja ISTVÁNDY FERENC. A vulkanikus hegyek, a Balaton víztükre olyan különleges mikroklímát biztosít az itt termő szőlőnek, hogy a belőle készült bor a természet csodája.


Somlói Apátsági Pince Somlói Juhfark 2018 (0,75) 5 890 Ft

Hatalmas testű, sűrű, félszáraz juhfark Balogh Zoltán minősített biobirtokáról. Kamillás, gyógynövényes, kapros világgal nyit, majd fokozatosan megjelennek az illatban a gyümölcsök: aszalt kajszi, sárgadinnye, érett egres. Kóstolva először édesnek érezzük, aztán fanyarnak, végül sósnak – lehengerlően ízgazdag és komplex juhfark.

Somlói apátsági pince

A SOMLÓI APÁTSÁGI PINCE talán a Somló legrégebbi olyan műhelye, ahol évszázadok óta évjáratról- évjáratra bor készül. A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, az egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul. Balogh Zoltán, magát borosgazdának nevező tulajdonos szerint „a valódi kézműves termékek nem lesznek attól kevésbé kézművesek, hogy valaki más abuzálja ezt a fogalmat. Inkább azt tartom, hogy akkor, amikor egy bor elkészítésénél a gyorsaság, az elvárt ízprofil és a gazdaságosság, hogy olcsóbb és nagyobb mennyiség legyen, ezek a szempontok fontosabbá válnak a bor egyediségénél és a borvidék élhetőségénél, akkor ipari bortermelésről beszélünk. A bor minősége, egyedisége, és a borvidék élhetősége a fontos. A borvidék élhetősége nagyon nagy fogalom, beleértem, hogy nem irtom ki a növényeket, nem irtom ki az állatokat, és nem irtom ki az embereket sem. Egy borvidék nem létezik szőlőmunkás, nem létezik vincellérek nélkül. Ha választhatok a közül, hogy inkább lefújok valamit gyomirtóval, vagy adok fizetést a Zolinak, aki egy kaszával végigmegy rajta, az nyilván drágább. De jobb is. Ez egy értékválasztás: én az emberre szavazok, és nem arra, hogy olcsóbban, gyorsabban kibekkeljek egy munkafolyamatot.”                  

Organikus szertifikációval rendelkeznek. A szőlőben a legnagyobb hangsúly a kézzel elvéhezhető munkán van. A növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzák, és kizárólag környezetbarát növényvédő szereket használnak. A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondoznak. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, fajtánkként úgy 4000 tőke terem. A fennmaradó területen pedig műélvezetből tramini, olaszrizling és megannyi ősi kárpát-medencei fajtákat művelnek.


Péter Pince Kabar 2019 (Tokaj) (0,75) 6 490 Ft

Átütő, egyben elegáns bor kabarból, a tokaji borvidék legújabb hivatalos szőlőfajtájából, mely hárslevelű és bouvier keresztezéséből született. Őszibarack, zselés cukorka, trópusi gyümölcsök és tölgyes jegyek áradnak a pohárból, kóstolva komplex, nagy testű, mégis élénk, energikus. A kabar bujasága, gazdagsága lenyűgöző vibrálással kombinálva.

A PÉTER PINCÉSZET Tokaj-Hegyalja kiváló adottságú dűlőin gazdálkodik. Ez nemcsak egy táj a sok közül: ez a nap melege, a levegő mozgása, az ég áldása, erő és hit. Generációk jelenléte a szőlőben. Ez a vidék az otthon, ahová nap mint nap hazatérnek. Ismernek minden göröngyöt, féltő gondoskodással válogatják a legtöbbet ígérő gyümölcsöt. Öt hektáron osztoznak, a természettel. „A jó bor sorsa már a szüret előtt eldől. Tőkéjétől elszakítani, ládába majd feldolgozás után hordóba rakni, s legvégül palackba zárni a fürtöt nagy felelősség s még nagyobb öröm” – vallja Péter Ákos. A Tarcali és tokaji pincékben új otthonra találnak a szőlőszemek: kocsánytalan tölgyfahordókba költöznek, a hűvösben várják az erjedést, a változást.


Kikelet Váti Hárslevelű 2018 (0,75) 7 490 Ft

Extrém meleg évjárat kiemelkedő hárslevelűje korai szüretből. Tiszta, jól definiált illat, citrusok, körte, zöldalma és hársvirágos, florális jegyek. Ízében telt, széles, de ugyanúgy arányos, lendületes, remek savak vezetik, a hordó finoman a háttérben marad, sós aláfestéssel.

KIKELET PINCE a Tokaj Hegyalján. BERECZ STÉPHANIE a Loire völgyét cserélte el a Tokaj Hegyaljáért a borászatot Bordeaux-ban tanulta, férjével BERECZ ZOLTÁNNAL Tokaj Hegyalján hét hektáron – hat különböző dűlőben – gazdálkodnak. A Kikelet Pince Tokaj Hegyalján, az egykori rangos mezőváros, Tarcal szívében található, amely a borvidék egyik legdélebbi települése. Elfogadják az évjárat adottságát, mert szerintük nem célra vezető a természet ellen dolgozni. Egyes évjáratok a száraz bor készítésnek, más évjáratok pedig az édes bor készítésnek kedveznek. Nagy figyelemmel kísérik a dűlők jellemzőit, a szőlőfajták jellegzetességeit, emiatt gyakran dűlőnként, külön-külön palackoznak. A borok elsősorban hordóban erjednek és érlelődnek, mert fontos, hogy tudjanak lélegezni, de elkerülik a túl erős karakterű, újhordó jelleget. Így a hordó íze csak kíséri a bort, de nem uralkodik rajta. Teret engednek a spontán erjedésnek, a helyi adottságoknak.

Bor rendelés, információ: +36 20 383 4033, etterem@raczfogado.hu

Pin It on Pinterest

Megosztás