Édes fehérbor

Csernyik Pince Bérc Édes Zenit 2017 (Mátra) (0,75) 2 990 Ft

Késői szüretelésű zenit a Mátrából. Csábító illatában vilmoskörte, vanília, virágok és menta, ízében vonzó hársmézes jegyek. Hömpölygő, egyensúlyos korty, mely nem válik gejllé: a literenként 60 grammnyi természetes maradékcukrot szép savszerkezet ellensúlyozza. Tiszta, jól iható, modern desszertbor.

A CSERNYIK PINCE Gyöngyöstarján található. A szőlőtermesztés és a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. „A NAGY BORT NEM LEHET ELKÉSZÍTENI, AZ MINDIG A SZŐLŐBEN SZÜLETIK.” vallja Csernyik István. A Csernyik Pince életében az egész család részt vesz, István szülei és felesége.


Vayi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2017 (0,5) 9 990 Ft

Ungváry Krisztián történész aszúja, mely 232 gramm literenkénti természetes maradékcukor-tartalmával messze túlszárnyalja a hat puttonyos aszú követelményeit is. Tele érett, mézédes gyümölcsökkel, hosszan, végtelenül, haraphatóan, mélyen. Lenyűgöző struktúra, a gyümölcsös (narancslekvár, kajszibarack) és a marcipános-pipadohányos ízek gomolygása élénk savakba foglalva.

A VAYI PINCÉSZET székhelye Erdőbényén található a tulajdonos Dr. Ungváry Krisztián –eredeti végzettsége szerint történész–, borait az olaszliszkai Vayi dűlő terméséből készíti. A területet már 1683-ban „optima vinea 1 classis” besorolásban említették. A dűlő különlegessége, hogy tőkeállománya egy része még a báró Vay család által száz évvel ezelőtt ültetett kisfürtű Furmintból áll. Borait személyesen készíti, filozófiája szerint a legfontosabb, hogy a szőlő erényeiből minél több maradjon meg a borban. Ezért kerüli a hordó használatát és igyekszik minél gyümölcsösebb, könnyedebb borokat készíteni. Szőlőfajták: Furmint 5000 tőke – ebből 1000 tőke a „százéves” állományból, Hárslevelű 1500 tőke, Sárga Muskotály 2000 tőke, Kövérszőlő 400 tőke, Pinot Noir 700 tőke, Zéta 400 tőke.

Bor rendelés, információ: +36 20 383 4033, etterem@raczfogado.hu

Pin It on Pinterest

Megosztás